6 tips om ongedierte te voorkomen
De voorraad die kapot gevreten is als je op de zaak komt. Gasten die klagen over jeuk na een overnachting. Of je duurbetaalde chef die achter de muizen aan zit. Allemaal gevallen die je wilt voorkomen en ten koste gaan van je efficiënte bedrijfsvoering.
Dat wil je voorkomen. Je wilt gewoon bezig zijn met je werk zonder je druk te maken over ongedierte. Dat begrijpen wij. En vergis je niet, daar heb jij zelf ook een rol in. Daarom krijg je van ons 6 tips om ongedierte in je bedrijf te voorkomen. Of je nou een slager, bakker, restauranthouder, logistiek manager of facilitair manager bent: met deze 6 tips kun je aan de gang.
1. Zorg dat je weet wat er gebeurt in je bedrijf
Dit is een tip met terugwerkende kracht; niet zozeer voorkomen, maar wel begrijpen waar het ongedierte vandaan komt. Als jij merkt dat het ongedierte in de nacht rondstruint in de zaak, dan wil je weten waar dit vandaan komt. Plaats daarom camera’s in je pand. Dan kom je er vanzelf achter wat er rondloopt aan ongedierte. Dit is vooral effectief als je denkt dat je last van muizen of steenmarters hebt.
2. Laat preventiewerkzaamheden uitvoeren
Door preventiewerkzaamheden uit te voeren los je al een groot probleem op. Kiertjes, volle vuilnisbakken en luchtroosters: dit kunnen allemaal bronnen van ongedierte zijn. Zorg daarom dat kieren zijn afgesloten, voorzie luchtroosters van fijn gaas en zorg dat je de vuilnisbakken regelmatig leegt.
3. Train je personeel
We zien het vaak bij restaurants en supermarkten: voedselresten en open vuilniszakken. Een bron van ongedierte! Dat ga je zelf natuurlijk niet constant opruimen, daar is je personeel ook verantwoordelijk voor. Wijs je personeel op de gevolgen van een slecht opgeruimd bedrijfspand en zorg dat je personeel rotzooi opruimt om ongedierte te voorkomen.
4. Houd regelmatig een grote schoonmaak
Door je bedrijfspand goed schoon te houden voorkom je ongedierte. Laat daarom het pand regelmatig schoonmaken door professionals. Dat zijn de mensen die ook achter de koelkast kijken en de kiertjes in de keuken schoonkrijgen. Dat kan je natuurlijk niet van je personeel verwachten, maar de schoonmakers pakken dit maar al te graag voor je op. Zo zorg je dat ongedierte geen kans krijgt in de bedrijfskantine.
5. Heb je afval? Legen maar!
Heb je het personeel zover gekregen dat ze daadwerkelijk volle vuilniszakken afvoeren naar de container? Dat is winst! Zorg er vervolgens ook voor dat de containers regelmatig geleegd worden en dicht kunnen. Een open container is een bron van genot voor ongedierte en dat wil je voorkomen.
6. Wil je helemaal vrij van ongedierte zijn?
Dan zijn er genoeg professionals te vinden die regelmatig controles bij je doen. Je krijgt dan advies op maat om ongedierte te voorkomen in je bedrijfspand. Zij adviseren je ook welke preventiemaatregelen je kan nemen in je bedrijfslocatie. En zij werken volgens certificeringen zodat je zeker weet dat je aan de branche-eisen voldoet.
Pas je bedrijfsvoering aan om ongedierte te voorkomen
Met bovenstaande tips weet je zeker dat je minder last gaat hebben van ongedierte. Krijg inzicht in wat er gebeurt in je bedrijf en pas je hier op aan.